”Palo orkesterimuusikoksi heräsi opiskelijavaihdossa”

Kontrabasisti Marja-Helena Ojanperä (26) ei halunnut bassosta alun perin ammattia. Hän muistaa, että musiikin historia ja teoriakin kiinnosti. Siitä hän ei ollut varma, että riittääkö tahdon voima palaamaan basson ääreen ja kehittymään siinä aina vain paremmaksi.

Tähän mennessä hän on kuitenkin kokeillut musiikin tahkoamista kaikilla tasoilla, joilla sitä Suomessa voi opiskella. Ihan aluksi Ojanperä pääsi lukemaan musiikkitiedettä Jyväskylän yliopistoon ja teki rinnalla musiikkialan perustutkintoa Jyväskylän ammattiopistossa. Sen jälkeen hän päätti suorittaa ammattimuusikon paperit Jyväskylän ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelmassa, josta hän valmistui viime kesänä.

Ammattikorkeakoulun tarjoamat kansainväliset mahdollisuudet selvensivät Ojanperän urahaaveita. Palo orkesterimuusikoksi heräsi lopulta opiskelijavaihdossa Cardiffissa, Walesissä.

”Jyväskylässä täytyy itse etsiä väyliä soittaa esimerkiksi sinfoniaorkesterissa, mutta Cardiffissa mahdollisuuksia aukeni itsestään. Keskityin vaihtovuoden aikana vain soittamiseen, mihin minulla ei ole ollut aikaisemmin mahdollisuutta. Nyt orkesterimuusikon ura on se, mitä kohti teen töitä.”

Ojanperä on soittanut useissa kokoonpanoissa, kuten yliopiston sinfoniaorkesterissa, Astor Piazzollan kappaleita tulkitsevassa Quinteto Fuegossa sekä sijaisena Jyväskylä sinfoniassa. Kansainvälistä kokemusta Ojanperällä on myös Etelä-Afrikan Kapkaupungin kaupunginorkesterista.

Tällä hetkellä musiikkitieteen yliopisto-opinnot lepäävät, mutta soittaminen jatkuu Sibelius-Akatemian 2,5-vuotisessa maisteriohjelmassa.