Jyväskylän Musiikkikilpailut

Valtakunnallisesti merkittävät ja myös kansainvälistä huomiota saaneet viulu- ja pianokilpailut ovat kuuluneet Jyväskylän musiikkielämään 1970-luvulta lähtien. Suomalaisen musiikkikampuksen oppilaitokset ovat merkittävä kumppani Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön järjestämien kilpailujen toteutuksessa.

Juhani Heinonen -viulukilpailu 1.-6.3.2019

Maaliskuussa 2019 järjestettävä Juhani Heinonen -viulukilpailu on järjestyksessä jo viidestoista. Kilpailua on uudistettu sarjojen ja ohjelmiston osalta. Sarjoja on edelliskertojen kahden sijaan kolme, kun mukaan on liitetty 10-12 -vuotiaiden sarja. Vanhimmat osallistujat voivat olla kilpailun alkaessa 24-vuotiaita. Ikärajoista on yksityiskohtaiset tiedot kilpailusäännöissä. Uudistuksesta vastaavan kilpailutoimikunnan puheenjohtaja on Helsingin konservatorion lehtori Janne Malmivaara ja jäseninä ovat professori Tuomas Haapanen sekä Gradian lehtori Kait Kenner.

Vuodesta 1977 lähtien Jyväskylässä järjestetyn Juhani Heinonen -viulukilpailun taloudellinen perusta rakentuu Are Oy:n pääjohtajan, taitavan viulunsoiton harrastajan vuorineuvos Juhani Heinosen lahjoituksiin. Hän ohjasi 50- ja 60- vuotispäiviensä huomioinnit kilpailujen tukemiseen, mikä mahdollisti nuorille soittajille suunnatun valtakunnallisen viulukilpailun syntymän ja toiminnan jatkon.

Lue lisää.

Ilmari Hannikainen -pianokamarimusiikkikilpailu 24.2.-5.3.2020

Vuoden 2020 Ilmari Hannikainen -kilpailun formaatti on uudistettu siten, että solistien sijaan kilpailevat pianokamarimusiikkiyhtyeet. Ennen yksisarjaisena järjestetyssä kilpailussa on nyt kaksi sarjaa. Ylempi sarja on avoin pohjoismaisille ja Baltian maista tuleville kokoonpanoille.

Kilpailutoimikunnan puheenjohtajana jatkaa edellisten kilpailujen tapaan jo vuoden 1996 kilpailuista tehtävässä mukana ollut Sibelius-Akatemian pianoprofessori Erik T. Tawaststjerna. Uudistuksesta vastaavan kilpailutoimikunnan muut jäsenet ovat pianonsoiton ja säestyksen lehtori Juha Heikkinen (Gradia), pianonsoiton lehtori Risto Kyrö (TAMK), ylikapellimestari Ville Matvejeff (Jyväskylä Sinfonia), pianonsoiton ja säestyksen lehtori Eliisa Suni (JAMK).

Nyt järjestettävä Ilmari Hannikainen -kilpailu on järjestyksessään viidestoista. Pianistit ovat kilpailleet Jyväskylässä Ilmari Hannikaisen nimissä vuodesta 1975 lähtien. Rouva Göta Tingvald-Hannikainen ennätti olla kilpailujen suojelija vuoteen 1981 saakka.

Lue lisää.

 

Molemmat kilpailut huipentuvat Jyväskylä Sinfonian kanssa soitettaviin orkesterifinaaleihin.

Lisätiedot: Asiamies Helvi Kangas, Keski-Suomen musiikin edistämissäätiö sr, Puh. 040 483 7756, asiamies.kesmes@gmail.com

Lisätiedot: Keski-Suomen musiikin edistämissäätiö sr, kesmes.fi