Asiantuntijat

Opetan musiikin pedagogiikkaa, vuorovaikutusta, ryhmäilmiöitä, orkesterinjohtoa ja mediakasvatusta. Vastaan musiikin aineenopettajien pedagogisista opinnoista. Ilmiölähtöiset oppimisprosessit ovat työskentelytapana minulle tuttuja. Yhteistyötä olemme näissä tehneet mm. Jyväskylän Sinfonian ja Kaupunginteatterin kanssa.

Lisensiaatintyöni tein eteläafrikkalaisille vähävaraisille lapsille tarkoitetun musiikkikoulun toiminnan vaikutuksista heidän elämässään. Nyt tutkimusintressini keskittyy erityisesti osallisuuden tematiikkaan lasten musiikkikasvatuksessa.

Olen Vox Aurea -nuorisokuoron kuoronjohtaja ja päässyt tehtävän myötä monin tavoin oppimaan ja kehittämään kuoropedagogiikkaa myös kansainvälisissä yhteyksissä. Olen myös toiminut Ruamjai-kuoron johtajana 2000-2009 ja Musica-kuoron äänenmuodostaja-varajohtajana 1998-2005. Tällä hetkellä kuuluun musiikkikasvatuksen tutkijoiden eurooppalaiseen SIME -erityisintressiryhmään, jonka mielenkiinnon kohteena on lasten laulaminen.

Aikaisemmin olen ollut tekemässä Soi 3-4 ja Soi 5-6 -musiikinkirjoja opettajanoppaineen ja äänitteineen (WSOY/Sanoma pro) koulujen käyttöön.

Pääsoittimeni on alttoviulu, mutta olen menettänyt sydämeni myös vanhalle musiikille, joten käsissäni soi toisinaan keskiaikainen fiideli, toisinaan crwth, joskus barokkiviulukin. Maailman musiikkikulttuureista tutummiksi ovat tulleet mm. thaimusiikki, islamilaiset musiikkikulttuurit, eteläafrikkalaiset musiikkikulttuurit, saamelaiset, irlantilaiset, bulgarialaiset ja kletzmer-musiikin poljennot. Vimpelin Väinämöisen sukulaisena pidän toki suomalaisen pelimannimusiikin elämässäni tärkeällä paikalla. Erilaisia yhtyeitä, orkestereita, bändejä ja kuoroja on ehtinyt kertyä monia.

Mieleenpainuvin hetki uran varrelta:

Vietin kokonaisen viikonlopun tanssin, rytmin ja laulun avulla hoitavien perinteisten parantajien seremoniaa tutkien Etelä-Afrikan maaseudulla. Viikonlopun päätteeksi minut esiteltiin joukolle täysin yllättäen ”Suomen perinteisten parantajien päällikkönä”. Hieman hämmentyneenä esitin tunnelmaan sopivan laulun ja sain lisänimen ”Hunadi”.

 

 

SANNA SALMINEN

JY/OKL, yliopistonopettaja
sanna.p.salminen(a)jyu.fi
040 8053372