Asiantuntijat

Olen itse myös Musiikkikampuksen kasvatti. Valmistuin Muusikoksi Gradialta 2015 ja toteutin Loisto-konserttini omien pop/folk -laulujeni pohjalta kansanmusiikkisävytteisen bändin kera, itse laulaen ja muun muassa alttoviulua ja kitaraa soittaen. Opiskelin samaan aikaan Musiikkikasvatuksella ja valmistuin maisteriksi keväällä 2018, jonka jälkeen hain jatko-opintoihin Jyväskylän yliopistoon tekemään väitöskirjaa.

Toimin musiikkitieteen ja musiikkikasvatuksen yliopistonopettajana, lukuvuonna 2021-2022 olen musiikkitieteen kandivaiheen 1. vuoden opiskelijoiden omaopettaja sekä opetan muun muassa kurssilla Musiikintutkimuksen perusteet. Minut löytää Educa-rakennuksen huoneesta D205.

Musiikkikasvatuksen väitöskirjassani tutkin suomalaisten ikäihmisten lapsuuden musiikkimuistoja. Olen kiinnostunut toisaalta siitä, mitä tutut laulut ikääntyneille merkitsevät ja toisaalta siitä, kuinka näitä tuttuja lauluja voidaan hyödyntää seniorityössä kuntouttavana ja virkistävänä toimintana. Monitieteisessä tutkimuksessani yhdistyvät musiikkikasvatuksen historian tutkimus, etnografia, muistitietohistoria, kulttuurinen vanhustyö sekä taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutusten tutkimus. Palkitsevinta seniorien parissa tehtävässä musiikkityössä on, kun näkee muistisairaan aktivoituvan, laulavan ja muistavan tutun laulun sanat.

Erikoisin musiikin ohjaajan toimenkuvani on ollut keväällä 2014, kun olin opiskelijavaihdossa Saksassa Kölnin yliopistossa. Päädyin vetämään Kölnin suomalaisen seurakunnan kuoroa ja toimimaan kanttorina kevään ajan.

Annika Tammela

Jyväskylän yliopisto / Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos - musiikkikasvatus
Yliopistonopettaja, musiikkitiede ja -kasvatus, väitöskirjatutkija (FM)
annika.s.tammela(a)jyu.fi
050 467 5458