Asiantuntijat

Olen itse myös Musiikkikampuksen kasvatti. Valmistuin Muusikoksi Gradialta 2015 ja toteutin Loisto-konserttini omien pop/folk -laulujeni pohjalta kansanmusiikkisävytteisen bändin kera, itse laulaen ja muun muassa alttoviulua ja kitaraa soittaen. Opiskelin samaan aikaan Musiikkikasvatuksella ja valmistuin maisteriksi keväällä 2018, jonka jälkeen hain jatko-opintoihin tekemään väitöskirjaa.

Väitöskirjassani tutkin suomalaisten ikäihmisten lapsuuden musiikkimuistoja. Olen kiinnostunut tuttujen laulujen käytöstä seniorityössä virkistystoimintana. Tutkimuksessani näkökulmat pyörivät musiikkikasvatuksen historian, musiikin hyvinvointikäytön, gerontologian ja etnografisen muistitietotutkimuksen rajapinnoilla.

Minua kiinnostaa se, miten ikäihmiset kokevat lapsuudestaan tuttujen laulujen laulamisen ja millaisia muistoja laulut herättävät. Erityisen kiinnostavaa on tutkimieni henkilöiden oman nykyisen arvomaailman suhde laulujen arvomaailmaan, sillä toisen maailmansodan jälkeisen jälleenrakennusajan ilmapiirin vaikutus oli erittäin vahvaa ajan koululauluissa ja muussa musiikillisessa ympäristössä, kuten radiomusiikissa. Halutaanko näitä lauluja, kuten virsiä, maakuntalauluja ja kansanlauluja edelleen laulaa ja miten hyvin niitä muistetaan?

Syksyllä 2020 työskentelen myös tuntiopettajana tutkimuskurssien parissa. Saatat bongata minut opettamasta Musiikkikasvatuksen maisteriseminaarissa tai Musiikin tutkimuksen EduFutura -kurkistuskurssilla MUPP2001. Etätyösuosituksen vuoksi työskentelen pääosin kotona, mutta syksyn edetessä minut voi ajoittain löytää Educan työhuoneesta D205.

Työskentelen yliopistoyhteisön ohella Jyväskylän NNKY:llä, jossa vedän seniorilauluryhmää ja teen tilauksesta yhteisömuusikkona laulutuokioita palvelutaloihin toiminimellä. Käytän paljon akustisia soittimia, kuten kitaraa, ukulelea, viulua, alttoviulua ja viisikielistä kanteletta, ja jos käytettävissä on piano, säestän myös mielelläni sillä.

Erikoisin musiikin ohjaajan toimenkuva on ollut keväällä 2014, kun olin opiskelijavaihdossa Saksassa Kölnin yliopistossa. Päädyin vetämään Kölnin suomalaisen seurakunnan kuoroa ja toimimaan kanttorina kevään ajan.

Väitöskirjatyössä ja ikäihmisten kohtaamisessa parhaita hetkiä ovat ne, kun näkee musiikin koskettavan ja vievän muistoihin. Palkitsevinta työssä on, kun näkee muistisairaan aktivoituvan, laulavan ja muistavan tutun laulun sanat.

Annika Tammela

Jyväskylän yliopisto / Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos - musiikkikasvatus
Väitöskirjatutkija (FM), yliopiston tuntiopettaja
annika.s.tammela(a)jyu.fi
050 561 6987