Asiantuntijat

Olen viulisti, esiintyjä, musiikkipedagogi ja musiikin tohtori. Opetan Jamkissa ja Gradialla mm. viulunsoittoa, pedagogiikkaa, kamarimusiikkia ja kehittämis- ja tutkimustoiminta -kurssia.

Olen saanut opiskella loistavien pedagogien ohjauksessa pitkään jatkuneen opinpolkuni aikana, ja koen, että tämän tietotaidon jakaminen eteenpäin on yksi tärkeimmistä tehtävistäni. Tampereen konservatoriossa opiskelin Rimtautas Cekuoliksen, Nikolai Fadeevin, Katinka Korkealan ja Ari Angervon oppilaana. Ammattiopintoni suoritin Sibelius-Akatemiassa, jossa opiskelin vuonna 2002-2009 prof. Mi-Kyung Leen ja prof. Kaija Saariketun oppilaana. Lisäohjausta olen saanut lukuisilla yksityistunneilla sekä kansainvälisillä mestarikursseilla mm. Ulf Wallinilta, Hagai Shahamilta, Ana Chumanchenkolta, Charles Castlemanilta ja Matthew Barleylta. Taideyliopiston DocMus-tohtorikoulussa sain monipuolista ohjausta klassisen musiikin ja tutkimusseminaarien lisäksi Tampereen yliopistosta ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta.

Taiteelliseen tutkimukseen heittäytyminen on tarjonnut työskentelyyni hyvin kiinnostavia ja inspiroivia näköaloja ja oivalluksia, joista mielelläni ammennan omassa opetustyössäni. Vuonna 2018 valmistunut taiteellinen tohtorintutkintoni käsitteli musiikin eri lajien vuorovaikutusta sekä muusikon esiintyjyyttä ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Muusikkous, esiintyjyys, avautuminen, kehollisuus ja improvisatorisuus ovat teemoja, jotka liittyvät saumattomasti kaikkeen tekemiseeni. Myös suunnitteilla oleva postdoc-tutkimukseni liittyy kaikkiin edellä mainittuihin, vaikka otsikkona onkin tällä hetkellä muusikon kehollisuus kehotietoisen filosofian (somaestetiikan) viitekehyksessä.

Viime vuosikymmenen ammatillisia kohokohtia ovat olleet tohtoriopintoihini liittyvät konsertit Helsingin musiikkitalossa, tutkimusmatka Romaniaan, tohtorintutkintoni tarkastustilaisuus, Timo Alakotilan viulukonserton ”Between three worlds” kantaesitys Helsingin poliisisoittokunnan solistina sekä perustamani Finngips-yhtyeen konsertit. Urani erikoisin tapahtumasarja ajoittuu kuitenkin lähes kahdenkymmenen vuoden päähän. Muusikonpolkuni suuntaa muutti merkittävästi yksi puhelinsoitto, jonka seurauksena liityin pirkanmaalaiseen romanimusiikkiyhtyeeseen. Täysin klassiseen musiikkiin – hieman ryppyotsaisestikin – keskittyneelle viulistinalulle tämä osoittautui valtavaksi, mutta lopulta hienoksi haasteeksi, jonka jälkeen mikään ei ollut enää ennallaan. Toiminnan seurauksena syntyi sammumaton kiinnostus Itä-Euroopan kansanmusiikkeja (erityisesti itäeurooppalaista romanimusiikkia), improvisaatiota, eri musiikin lajien rajapinnoilla taiteilua ja muusikon esiintyjyyttä kohtaan.



Eeva Oksala

Jamk, Gradia, lehtori
eeva.oksala(a)jamk.fi
050 595 2389