Asiantuntijat

Olen Gradian musiikin ja taiteen perusopetuksen koulutuspäällikkö ja Suomalaisen musiikkikampuksen johtaja kolmivuotiskauden vuodesta 2022 vuoteen 2025. Musiikkikampuksen johtajana tehtäväni on Musiikkikampuksen kolmen oppilaitoksen (Gradia, Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän yliopisto) yhteistyön kehittäminen ja organisoiminen. Tavoitteena tehdä Suomalaisesta musiikkikampuksesta maailman johtava tutkimuksen ja koulutuksen keskus. Kehitystyö onnistuu tiimimäisellä työskentelyllä ja johtamismallilla.

Musiikkiharrastukseni alkoi Kemijärven musiikkiopistossa harmonikkatunneilla. Lisäksi kiinnostus musiikin tekemiseen on aina ollut kova ja nuorena tuli koluttua koko Kemijärven kirjaston musiikkiosasto, josta oli siirryttävä Lapin maakuntakirjaston musiikkiosastoon. Vuonna 1998 muutin Jyväskylään opiskelemaan musiikkikasvatusta Jyväskylän yliopistossa. Olenkin päässyt jo varhaisessa vaiheessa osallistumaan Musiikkikampuksen monialaiseen toimintaan käymällä myös taiteen perusopetuksen kitaratunneilla. Opiskeluaikana keikkailin sekä toimin sijaisena niin lukion musiikinopettajana kuin konservatorioissa. Tämä elämänvaihe ja kokemukset Musiikkikampuksella opiskelijana herättivät halun vaikuttaa opiskelijoiden mahdollisuuksiin saada parhaat mahdolliset valmiudet musiikin opiskelusta.

Valmistumisen jälkeen tein keikan Helsingissä opettaen Helsingin medialukiossa sekä Vesalan peruskoulussa. Tämän jälkeen palasin Jyväskylään Loiskis-orkesteriin, jonka riveissä soitin satoja konsertteja päiväkodin kellareista ensin päiväkodin pihoille ja sitten suuriin konserttisaleihin, kuten Finlandia ja Tampere-taloon. Tämä ajanjakso rikastutti varhaismusiikkikasvatuksen osaamista sekä monipuolista musiikkityylien ja soitinten hallintaa ympäri maailman.

Vuonna 2019 palasin koulunpenkille suorittamaan koulutusjohtamisen perusopinnot. Keväällä 2020 aloitin tehtävässäni Gradian musiikin ja taiteen perusopetuksen koulutuspäällikkönä. Sen jälkeen työskentely on ollut kolme vuotta yhtä myllerrystä niin koronan keskellä kuin Suomalaisen musiikkikampuksen remontin ja muuton yhteydessä. Syksyllä 2022 minut valittiin Suomalaisen musiikkikampuksen johtajaksi johtamaan Gradia, Jamkin ja Jyväskylän yliopiston yhteistyötä. Koen, että kaiken toiminnan perustana on sujuva arki, jossa tärkeintä on, että kaikilla oppilaitoksilla on vahva yhteinen agenda. Toimivan Musiikkikampuksen edellytyksenä on se, että kaikki vetävät yhteistä köyttä ja mielellään myös samaan suuntaan.

Koen, että elän tällä hetkellä urani huippuhetkeä, enkä tekisi mieluummin mitään muuta työtä. Opetukseen liittyvä mieleenpainuvin muisto on, kun toin pelillistämishankkeeseen liittyen musiikintunnille musiikin opetukseen liittyvän pelin, johon yksi opiskelija totesi ”Nyt ne tulee ja pilaa pelaamisenkin!”. Tämä on jäänyt mieleen erityisesti opetuksena siitä, että yhteiset toimintatavat vaativat aina yhteisymmärryksen eikä toimintatavat juurru sanelemalle, ei opetustyössä eikä johtamisessa.