Asiantuntijat

Opetan Gradialla huilunsoittoa. Huilu, tuo kaunisääninen, monipuolinen, kiiltävä soitin, joka mahtuu vaikka koulureppuun. Näihin ominaisuuksiin sitä kai minäkin ihastuin, kun 8-vuotiaana halusin aloittaa huilunsoiton. Olen kulkenut pitkän tien ja kerännyt koulureppuuni monenlaisia kokemuksia ennen kuin päädyin lähtöpisteeseen, takaisin musiikin pariin.

Koulutukseltani olen musiikkipedagogi (AMK) sekä kasvatustieteen maisteri, pääaineena aikuiskasvatustiede. Oli lähellä, ettei minusta tullut tutkijaa, kun aloin syventyä yliopistolla opiskellessani mm. kapellimestareiden asiantuntijuuden rakentumiseen. Opetustyö kuitenkin veti puoleensa ja niinpä ehdin ennen Gradialle päätymistä opettaa ja kouluttaa pienten ja vähän isompienkin huilistien lisäksi mm. yliopisto-opiskelijoita, työttömiä ym. Näiden mielenkiintoisten työkokemusten lisäksi ajaudun usein vielä nykyäänkin erilaisten tapahtumajärjestely- ja hanketöiden pariin. Olen täyttänyt koulureppuani myös monilla täydennyskoulutuksilla, joista uusimpana vuonna 2020 valmistunut opinto-ohjaajan pätevyys.

Olen opettajana ennen kaikkea kannustava ja pyrin löytämään kunkin oppilaan kanssa yhteisen sävelen heti ensimmäisestä soittotunnista lähtien. Oppilaslähtöisyys, analyyttisyys ja tarkkuus ovat keinoja, joiden avulla oppilas edistyy. Monipuolinen ohjelmisto ja oikeanlainen palaute auttavat pitämään oppilaan motivaatiota yllä ja työ pysyy mielekkäänä myös opettajan näkökulmasta.

Mieleenpainuvia tapahtumia uran varrelta: Lukuisia hauskoja ja jännittäviä muistoja liittyy erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Hymyilyttää, kun muistelen tilanteita toimiessani kilpailusihteerinä kansainvälisissä vaskisoitinkilpailuissa. Kaikki kilpailijat eivät aina puhuneet englantia tai mitään muutakaan osaamaani kieltä (siihen aikaan ei ollut älypuhelimia). Esiintymisiin liittyen kerran menin esiintymään huilistina johonkin pikku kuppilaan ja saavuttuani paikalle ovessa luki ”tänä iltana viulumusiikkia”.

Hauskimpina muistoina näyttäytyvät kuitenkin edelleen ne lukuisat orkesterin matkat, joita sain lapsena nuorisopuhallinorkesterin kanssa tehdä. Perhemajoitukset vieraassa maassa, erilaiset konserttiyleisöt, kilpailumenestykset yms. ovat piirtyneet mieleeni ikuisesti. Niillä matkoilla opin musiikista, eri kulttuureista ja yhteisöllisyydestä niin paljon, että ilman niitä kokemuksia en olisi nyt tässä: opettamassa huilisteja ja tarjoamassa omasta koulurepustani heille parhaimpia ja sopivimpia oivalluksia.

Tervetuloa huilutunneilleni!

NIINA SAPATTINEN

Gradia, huilunsoiton opettaja
niina.sapattinen(a)gradia.fi
040 341 5878