Asiantuntijat

Olen Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta 2000-luvun vaihteessa valmistunut kanteleensoiton ammattilainen. Työskentelen sekä ammattikorkeakoululla tulevien musiikkipedagogien että musiikkiopistoissa eri ikäisten harrastajien parissa. Oppilaani ovat enimmäkseen isonkanteleen soittajia, mutta osalla pääinstrumenttina on 5-kielinen tai 10/11-kielinen kantele.

5-kielisen kanteleen soitto on myös ihana tapa tutustua suomalaiseen kulttuuriin. Minulla on ollut ilo ohjata koulujen 5-kielisryhmien lisäksi myös ulkomaalaisten lasten ja nuorten kantele-workshopeja. Ammattikorkeakoulun kanteledidaktiikan ja opetusharjoittelun ohjaaminen on ollut omaakin työtä rikastuttava kokemus. Parhaimmillaan se on ollut opiskelijan ja ohjaavan opettajan yhteistä innostumista, jossa molemmat kehittyvät. Olen päätynyt mukaan myös useampaan nuottijulkaisuprojektiin, joista osa kuuluu Jamkin julkaisusarjaan. Jamkilla toimin myös opetutorina.

Kanteleopetuksen, didaktiikan ja opetutorin tehtävien lisäksi olen mukana kansainvälisessä hankkeessa, jonka tavoitteena on luoda pedagogisia malleja opetukseen ja kehittää videon käyttöä yhteistoiminnallisessa oppimisessa. Musiikkiopistokentällä olen ollut mukana OPS(2018)-työryhmässä ja sen myötä on tullut pohdittua myös sitä, miten musiikkiteknologiaa voisi käyttää avuksi ihan tavallisessa työpäivässä soitonopettajana.

Uran tähtihetki: Tähtihetkiä urallani ovat olleet monet konsertit sekä ulkomaille suuntautuneet konserttimatkat. Mutta kaikkein lämpimimmät muistot ovat kuitenkin ihanat hetket ihan arkisen työn ääressä mm. eräs joulukuinen iltapäivä, kun aikuiset aloittelevat oppilaani istuttivat minut ryhmätunnilla sohvalle, antoivat käteen paketin pipareita ja termospullossa kuumaa glögiä sekä pitivät minulle yllätysjoulukonsertin. Sydäntä lämmitti myös valmistuvan opiskelijan ihana sähköpostiviesti, jossa kiitettiin ilosta ja ystävällisyydestä sekä kanteletuntien tunnelmasta. Hän haluaisi tulevaisuudessa välittää sitä samaa tunnetta omassa opetuksessaan.

 

TIINA TAKKINEN

Jamk, tuntiopettaja
tiina.takkinen(a)jamk.fi
0207438100