Artikkelit

Esirippu nousee, valot syttyvät ja musikaalin pääroolien esittäjät kävelevät lavalle. Heillä on valtava vastuu harteillaan, mutta onneksi sitä taakkaa ei tarvitse kantaa yksin. Valokeilan laitamilla pyörii valtava joukko taitavaa porukkaa, jonka tehtävänä on luoda ympäristö, jossa pääroolien esittäjät pääsevät antamaan parastaan. Lava muuttuu baarista kirkoksi, taustalaulut pauhaavat ja joukkokohtaukset muuttuvat tanssin avulla spektaakkeliksi. Ensemble-jäsenen pieni, mutta suuri rooli auttaa luomaan musikaalin taikaa, joka kuljettaa katsojan uuteen maailmaan. Tässä blogitekstissä Jamkin pop/jazz-lauluopeopiskelijat Kati Niemelä ja Oona-Kaisa Siltanen avaavat musikaalin tekemistä ensemblejäsenen näkökulmasta.

Mikäs ihme on ensemble? Ensemblen jäsenet antavat ryhmänä valtavan panoksen, joka on yhtä tärkeä kokonaisuudelle kuin yksittäinen iso rooli. Ensemble on ryhmän yksi yhteinen, pienistä osasista koostuva, iso rooli. Ensemblen jäsen tanssii, laulaa ja näyttelee, ilman että roolihahmoa on välttämättä nimikoitu erikseen. Yleisesti ottaen joillain ensemble-jäsenillä saattaa olla joitain pieniä sivurooleja, vaikka joka projektissa kaikille ei valitettavasti riitä puherooleja. Onneksi meidän Nunnia ja konnia -musikaalissa kaikille ensembleläisille on löytynyt replikoitavaa – se on iloinen asia!

Ensemblessä tuomme lauluihin massavoimaa toteuttamalla moniäänisiä harmonioita upeiden solistiosuuksien tueksi ja voimaksi. Jokainen torstai-iltapäivä kokoonnumme pieneen luokkaan laulamaan kappaleita läpi. Tarkennamme rytmejä, melodioita ja tarkistamme mitä osuuksia painottaa. Kappaleissa on myös paljon pieniä muutaman sanan soolo-osuuksia, jotka jaetaan harjoituksissa. Harjoituksiin osallistuvat kaikki musikaalissa olevat, mutta harjoituksissa keskitytään etenkin stemmoihin eikä niinkään solistien osuuteen. Harjoituksissa lauletaan ja nauretaan yhdessä: ”Ihanaa, aa, makeaa, aa, tää kroppa saa, sua juhlistaa!” laulu loppuu. ”Ei vitsit nää nunnat tulee joraamaan täysillä!” luokka täyttyy naurusta.

”Vii, kuu, see, kaa” ja taas mennään. Tanssiessa kädet viuhuvat ja paikat vaihtuvat. Yksi osuus, toinen osuus ja koko kappale. Yhtäkkiä muistettavana onkin jo neljä minuuttia tanssiaskeleita. Onneksi harjoituksissa tehdään hyvällä yhteishengellä ja aina voi tarkistaa videolta, mitenkäs se koreografian kuuluikaan mennä. Jokaisen koreografian valmistuttua, otamme siis raakavideon yhteiselle kanavalle katsottavaksi, johon jokainen voi palata muistelemaan miten mikäkin tanssi meni. Olemme järjestäneet myös omia tanssitreenejä, jossa yhdessä muistelemme ja opettelemme vaikka edellisen päivän koreografiaa. Aikataulu on tiukka ja opittavaa on paljon, mutta onneksi treeneissä on hauskaa.

Laulamisen ja tanssimisen lisäksi meillä kaikilla on sivurooleja – joillain pienempiä ja joillain isompia nimikkorooleja. Musikaalissamme ensembleläisillä on esimerkiksi seuraavia ”tuplaroolituksia”: nunna ja poliisi, nunna ja tarjoilija, nunna ja gangsteri, nunna ja biljardinpelaaja ja niin edelleen. Se tarkoittaa tietenkin nopeita vaatteiden vaihtoja kulisseissa ja sitä että jokainen pitää huolta siitä, että on oikeassa paikassa oikeaan aikaan, jotta tarina soljuu luontevasti eteenpäin.

”Itse teen gangsteri-Joeyn roolin, mutta olen myös ensemblessa mukana nunnakaavussa. Odotan kovasti tulevia harjoituksia, kun päästään roolivaatteisiin käsiksi ja pääsemme tekemään konkreettisesti vaatevaihtoja ja menemään musikaalia läpi alusta loppuun. Ensemblessa mukana oleminen mahdollistaa monipuolisen tekemisen musikaalissa nimikoidun roolini lisäksi!” -Kati

”Minä olen perinteisemmässä ensemble-roolissa ja näyttelen nunnaa ja muutaman repliikin omaavaa poliisia. Tässä roolissa pääsee osallistumaan musikaalin tekemiseen monipuolisesti, ja lopputuloksessa pääsee näkyville ja kuuluville muiden rinnalla. Vaikka rooli ei ole iso, lavalle astuminen nostaa adrenaliinin hyrräämään ja hymyn kasvoille.” -Oona-Kaisa

Musikaalin tekeminen on ennen kaikkea yhteinen ponnistus, jossa sen jokainen jäsen antaa suuren ja tärkeän panoksen, jotta musikaali näyttää ja kuulostaa niin hyvältä kuin mahdollista. Olemme valtavan innoissamme kevään esityksissä ja haluamme kutsua teidät kaikki nauttimaan työmme hedelmistä. Luvassa on paljon naurua, isoja spektaakkeleita ja upeita kappaleita! Nähdään helmikuussa!