Artikkelit

Moikka! Me ollaan Siiri ja Elli-Noora, toisen ja kolmannen vuoden musiikkipedagogiopiskelijoita Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Siiri on osa ensemblea ja tuuraa yhden sivuroolin. Elli-Nooran roolina on Sisar Maria Robert. Olemme molemmat ensikertalaisia kokopitkässä musikaalissa ja tässä blogissa pääsettekin hyppäämään hetkeksi mukaan meidän ajatuksiin projektin eri vaiheissa. Elli-Nooralla ei ole aikaisempaa teatteritaustaa ala-asteen näytelmiä ja yläasteen ilmaisutaidon kursseja lukuunottamatta. Siiri on innokas teatterissa kävijä, mutta muuten teatteritausta painottuu lähinnä yläasteen ja lukion valinnaisille ilmaisutaidon kursseille.

Musikaalin ensimmäinen vaihe, eli aukkarit jännittivät etukäteen todella paljon, sillä aikaisempaa kokemusta vastaavanlaisesta tilanteesta ei ollut. Aukkaripäivä oli pitkä, mutta hyvin järjestelty ja tunnelma oli rento, joten mitään jännitettävää ei ollut, vaan sai keskittyä tekemään parhaansa. Elli-Noora laittoi musikaalihakemukseensa toivovansa Sisar Maria Robertin roolia ja omaksi yllätyksekseen sen saikin. Tanssiosuudet tuntuivat erityisen jännittävältä, sillä tanssitaustaa oli vain vähän. Mukaan oli kuitenkin helppo heittäytyä ja vähän nauraakin itselleen, jos jotain unohtui. Ei se ole niin vakavaa! Aukkaripäivänä Siiri ei tosin olisi uskonut, että löytää itsensä vuodenvaihteen jälkeen tuuraamasta nimenomaan tanssiroolia, Michelleä, hui! On kuitenkin hienoa päästä haastamaan itseään ja huomata, miten oma tekeminen kehittyy lavalla viikko viikolta.

Ensimmäisessä kokoontumisessa tutustuimme toisiimme ja ohjaajamme Erika avasi meille tulevan projektin vaiheita, työskentelyä ja aikatauluja. Pidimme muutaman läpiluvun käsikirjotuksesta, jonka jälkeen lähdettiinkin jo rakentamaan pohjia kohtauksille. Teimme myös mind mapin turvallisen tilan periaatteista ja ryhmäydyttiin erilaisten näyttelijäntyön harjoitusten parissa.

Siirille mielenkiintoisin työnvaihe treenikauden alussa oli hahmoihin syventyminen, jonka myötä sai ihan uudella tapaa tarttumapintaa ja syvyyttä tekemiseen. On ollut hienoa ja palkitsevaa tehdä töitä niin erilaisten roolien parissa. Elli-Noora jännitti kovasti, miten näytteleminen tulisi sujumaan tai miten hän koskaan oppisi kaikki vuorosanat, laulut ja tanssit ulkoa, mutta Sisar Maria Robertin roolin omaksuminen onkin sujunut yllättävän kivuttomasti. Roolissa on paljon samaistumispintaa, joka on varmasti helpottanut koko musikaaliurakkaa.

Laulu- ja tanssitreenit ovat olleet hyvin opettavaisia. Tanssiminen on meille molemmille vieraampi taiteenlaji. Tanssitreeneissä saikin hyvin nopeasti hien pintaan. Kävimme koreografimme Nooran kanssa tansseja pala palalta läpi ja lopulta ne muodostivat kokonaisuuden. Hurjaa, että olemme jo nyt siinä pisteessä, että kaikki koreografiat on opeteltu ja enää on jäljellä vain pientä tarkentelua. Tanssit ovat vaatineet paljon omaa treeniä kotona ja sen hyöty alkaa näkyä. Ensemblen laulutreenit ovat olleet hyvin opettavaisia. On ollut kiva seurata jo ihan oman tulevan ammattimme kannalta kokeneen laulunopettajamme tapaa ohjata ryhmäämme. Olemme hinkanneet tarkkaan fraseeraukset ja vaikeat kohdat kuntoon. Treenikausi on ollut super opettavainen monessakin mielessä ja siihen on lyhyessä ajassa mahtunut paljon tunteita ja ajatuksia, joista voisi höpistä toisenkin blogin verran. Omalla ajalla on ollut tärkeä pitää treenirytmistä kiinni ja muistaa vastapainoksi myös levätä riittävästi.

Loppuvaiheilla produktiota mukaan on tullut bändin kanssa treenaaminen, puvustus, valot ja lavastus, jotka ovat tuoneet tekemiseen ihan uutta energiaa, sekä varmuutta lavalla. Tässä vaiheessa olemme päässeet myös vetämään muutamia läpimenoja, joiden myötä kokonaisuus alkaa hahmottua. Nyt ollaankin jo viimeistelyjä vaille valmiita. Odotamme molemmat innolla viimeisten viikkojen loppurutistusta, sekä valmistavia näytöksiä. Ensi-ilta häämöttääkin jo nurkan takana ja luvassa on mieletön kattaus upeita kappaleita, naurua ja liikutuksen hetkiä. Nähdään pian esityksissä!

-Siiri & Elli-Noora