Artikkelit

Moikka! Mie olen Sonja ja näyttelen Nickie Pignatellia Suomalaisen musiikkikampuksen musikaaliproduktiossa Sweet Charity. Nickie on Charityn yksi parhaista kavereista ja molemmat heistä ovat töissä tanssiravintola Fandangossa.

Nickie on hahmona erittäin mielenkiintoinen ja haastava. Samaan aikaan herkkä ja unelmia täynnä, sekä äärimmäisen yltiörealisti ja kovaa kuorta pitävä nainen, joka on saattanut käydä myös hetken valtion täyshoitolassa pienellä lomalla.

Roolihahmon työstäminen on itselläni hieman vielä kesken tässä kohtaa, mutta juuri tämän herkkyyden löytäminen hahmoon taitaa olla se viimeinen pala. Kun roolijako selvisi, nauroin ääneen, että miulle tuli taas se koviksen ja tiukkasanaisimman hahmon rooli. Ehkä se ei ole ihan sattumaa. Löydän kieltämättä hahmosta piirteitä, joita löydän myös itsestäni. Koen itse arkisessa elämässä välillä pitäväni pientä kuorta päällä ja olevani välillä tiukkasanainen, mutta sitten niille lähimmille ihmisille näytän kyllä sen herkän puolen, mikä on vähintäänkin yhtä paljon minua kuin tämä toinenkin puoli.

Tätä samaa koen Nickien roolihahmossa. Hän on kovia kokenut nainen, jota elämä on riepotellut sen verran, että välillä negatiivisuus meinaa ottaa vallan, jolloin hän kokee varmaan turvallisemmaksi olla hieman vastarannan kiiski ja kyseenalaistaa muiden positiivisuutta. Kuitenkin pinnan alla kytee suuri toivo ja usko siitä, että huominen voi olla taas jo parempi ja unelmat ovat vieläkin saavutettavissa. Vielä koittaa se päivä, kun hänen ei tarvitse enää tanssia Fandangossa.

Miten se herkkyys sitten tuodaan lavalle? Siinä tuleekin juuri se kysymys, miten roolihahmoon saadaan syvyyttä ja herkkyyttä sillä tavalla, että katsoja voi tuntea ne tunteet mitä roolihahmo käy läpi. Pitää olla aito. Itse koen sen ainakin niin, että jos minusta tuntuu, että tuo ihminen vaan näyttelee ja ei tarkoita mitä sanoo niin tunteet eivät välity. Pitää mennä roolihahmon pään sisään. Itselläni roolihahmon rakentamiseen ja herkkyyden löytämiseen auttaa se, että tunnen hahmon. Jos en tiedä koko tarinaa niin vähintäänkin keksin sen itse. Näin pääsen aidosti ymmärtämään, miksi tämä rooli puhuu näin, miksi se käyttäytyy noin ja miksi hänen reaktionsa muiden roolihahmojen sanomisiin on tällainen.

Sehän on juurikin se mikä näyttelemisessä on vaikeaa, pitää olla aito ja sielun on oltava auki. Mutta samaan aikaan esität jotain muuta kuin itseäsi. Pitää pystyä astumaan kirjaimellisesti toisen saappaisiin ja mahdollisesti löytää jotain itsestään tässä roolissa. Tämä työ on minulla vielä tämän hahmon kanssa kesken. On paljon helpompaa olla vain kovis lavalla ja huudella repliikkejä, mutta se ei kuitenkaan ole yleensä se mikä saa katsojan samaistumaan. Pitää päästä syvemmälle.

Sweet Charity on musikaali, missä mennään tunnekylmyydestä, turhautumisesta ja epäuskosta aina aitoon ystävien väliseen iloon ja aidon rakkauden löytämiseen asti. Se, että löytyykö aito rakkaus ja löydänkö minä Nickien kovishahmon herkän puolen, on tultava itse katsomaan helmikuussa 2020.

Sonja

 

Sonja Salla opiskelee musiikkipedagogiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja esittää Sweet Charity musikaalissa Nickien roolin.