Artikkelit

Oopperan julisteesta on tehnyt animaation Gradian media-alan opiskelija Pasi Pasanen. Tässä blogikirjoituksessa Pasi kertoo, miten päätyi Gradiaan opiskelemaan ja millainen prosessi animaation tekeminen valmiin julisteen pohjalta oli.

Paluu koulun penkille kymmenen vuoden tauon jälkeen

Valmistuin 2011 media-assistentiksi kohtalaisen hyvillä papereilla, mutta koska alan hommia ei juuri löytynyt Jyväskylän seudulta tuolloin, ajauduin teknisemmän piirtelyn ja lasereiden pariin kymmeneksi vuodeksi ja työskentelin paljon AutoCAD-ohjelmiston kanssa. Tuon kymmenen vuoden aikana tein toisinaan jotain graafisia töitä ja videohommia. Ajauduin myös musiikkiharrastuksen ja bänditouhujen kautta usein tekemisiin media-alan töiden kanssa.

Alkuvuodesta 2022 otin lopputilin työstäni ja lähdin jatkamaan media-alan opintoja. En vielä vuosi sitten tiennyt oikein mihin tarkalleen suuntautuisin, mutta viime kevään animointikurssin kautta ajauduin tekemään animaatioita ja liikegrafiikkaa. Tykkään tehdä tällaista tarkkaa hommaa kuten edellisessä työssänikin ja esimerkiksi AutoCAD -kokemuksesta on oma hyötynsä tässäkin hommassa.

Harjoittelussa Musakampuksella olen päässyt tekemään monipuolisia hommia. Vielä kun joku alkaisi pikkuhiljaa palkkaakin maksamaan… Mikäs näitä tehdessä, kun hommia kuitenkin tuntuisi riittävän.

Vapaat kädet julisteen animaation ja ääniraidan kanssa oli positiivinen yllätys

Oopperan julisteen animoimista varten sain tuottajalta valmiit julistegrafiikat, jotka palastelin Adoben Illustratorilla. Sitten siirsin palastellut grafiikat After Effectsiin ja aloitin varsinaisen animoimisen. Koska julistematsku oli aika häröä, ajattelin että menen samalla kaavalla animaatiossakin.

Tuottaja toivoi animaation taustaan 3D vaikutelmaa ja syvyyttä, jotka toteutin After Effectsin virtuaalikameralla. Lisäksi ääniraidalle toivottiin lampaan määkimistä ja patarumpuja. Kaikkien kuvamateriaalien, tekstien, fonttien oli oltava julisteen mukaisia ja loppuun lisättiin toimijoiden logot. Ohje oli, että animaatiossa tulisi olla hauskaa liikettä grafiikoista sekä tunnelmaan sopiva äänimaailma. Muuten sain toteuttaa työtä oman vision mukaan. Sain vapaat kädet jopa niin pitkälle, että yllätyin itsekin.

Projektin loppusuoralla lampaiden määkiminen tuli jo korvista ulos

Tein itselleni yhteensä neljä vedosta, joista ohjaajalle meni muistaakseni toinen ja neljäs. Yksi vedos tosin meni siinä, kun ääniraidasta laitettiin patarummut vaihtoon. Kuulemma niiden soidessa kuulosti siltä, että Mozartia viedään teloitettavaksi, mikä ei luonnollisesti ollut toivottu lopputulos. Mutta hyvä näin, koska lisätyö äänien kanssa tuotti vielä hauskemman lopputuloksen. Palaute oli erittäin hyvää sekä tuottajalta että ohjaajalta.

Projektissa parasta itselleni oli se, että sai hyvät naurut animaatio tehdessään. Välillä ajattelin, että ”Ei varmaan pitäis laittaa Mozartia imemään tuttia ja hyppimään volttia, mutta laitanpa nyt kuitenkin.” Onhan animaatiossa tuollainen aika koominen meininki ja äänien kanssa oli myös hauska touhuta.

Haastavinta oli alkuun se, että koko oopperakenttä oli itselleni kohtalaisen uusi maailma ja sain vasta tänä vuonna ensikosketukseni siihen. Muuten projektissa ei tullut mitään kovin suuria haasteita eteen ja lopputulokseenkin olen tyytyväinen. Lampaiden määkiminen alkoi kuitenkin olla melko haastavaa kuunneltavaa projektin loppumetreillä.

Oopperan julisteen pohjalta tehty animaatio on nähtävissä Suomalaisen musiikkikampuksen Instagram-tilillä @suomalainenmusiikkikampus.