Artikkelit

Hei,

mun nimi on Ila, ja Xerxes-oopperassa vastaan projisoinnista. Esitysten aikana tehtäväni on ajaa kuva- ja videomateriaalia lavan taustalla olevalle led-seinälle, joka näin tulee olemaan osa lavasteita. Kevääni on ollut täynnä tämän kuvallisen materiaalin toteutusta ja viilaamista yhdessä avustajani Niklaksen ja muiden Gradian opiskelijoiden kanssa. Opiskelen video- ja animaatiotuotantoa, joten mahdollisuus osallistua tällaisen mittakaavan projektiin on ainutlaatuinen!

Live-projisointi on vielä melko uusi ja kehittyvä puoli musiikki- ja teatterilavoilla. Toki tällaiset visuaalit ovat tuttuja melkein kaikille Euroviisuista, mutta on hienoa nähdä, miten animoidut kuvat ovat alkaneet saada jalansijaa myös pienemmillä lavoilla. En ole muusikko, mutta värit ja muodot ovat aina olleet minulle luonteva tapa ilmaista itseäni.

Yhteistyö Musiikkikampuksen Loisto-esiintyjien kanssa on ollut hauskaa ja inspiroivaa. On mielenkiintoista keskustella bändin kanssa väreistä ja tunnelmista, joita he haluavat yleisölle välittää, ja kun konsertin aikana ajan koostamaani materiaalia soittajien taustalle, tuntuu kuin minä saisin käsiini oman soittimen. On todella hieno tunne saada olla mukana luomassa esitystä, joka tarjoaa koettavaa monille aisteille.

Oopperassa improvisoinnin ja abstraktien animaatioiden käyttö jää vähäisemmäksi, ja toimenkuvani käsittää tällä kertaa paljon enemmän käsikirjoituksen mukaista, tarinaa johdattelevaa materiaalia. Kuten aiemmissa Loisto-konserteissa, vaikka lediseinä on ihan fyysisestikin iso osa esitystä, se ei kuitenkaan ole tärkein osa. Se ei saa viedä liikaa yleisön huomiota. Tämä on joskus haastavaa, sillä mehän kaikki tiedämme, miten helposti huomio ja katse kiinnittyvät ruutuun, jolla menee jotain liikkuvaa. Täytyy löytää tasapaino, joka rikastuttaa katsojan kokemusta ja lisää mielenkiintoa esitykseen, mutta ei vie liikaa huomiota varsinaisilta esiintyjiltä. Pidän roolistani siinä, miten saan tukea lavalla olevia ja auttaa kuljettamaan oopperan narratiivia eteenpäin.

Siispä kipin kapin kaikki nyt varaamaan paikat tähän uniikkiin ja hervottomaan oopperaan, jollaista ette takuulla ole ennen kokeneet!


Ila Silakka opiskelee Gradialla media-alaa ja työskentelee projisoinnin parissa Xerxes-oopperassa.

Lisätietoa esityksistä löydät osoitteesta Musiikkikampus.fi/xerxes