Artikkelit

Moikka, mä oon Inga ja työskentelen Xerxes-oopperassa ohjaajan assistenttina. Viimeistelen Gradialla muusikon opintojani ja olen paatunut teatterilainen. Mua pyydettiin kirjoittamaan pieni pätkä ajatuksiani oopperan tekemisestä ja omasta roolistani tuotannossa.

Jos teatterimaailma ei ole tuttu, voi ohjaajan assistentin työnkuva olla hämärän peitossa. Niin se on ainakin mun sukulaisilleni, joiden veikkauksista huonoimmat liittyy kahvin keittämiseen ja paperien kantamiseen.

Ohjaajan assistenttina mulle kuuluu monenlaisia asioita, joista isoin ja tärkein on aikataulutus. Harjoituskausi on lyhyt ja tiivis, joten aikataulun on oltava päätähuimaavan tiukka. Teemme oopperan harjoitusaikataulun aina viikko kerrallaan yhdessä ohjaajan kanssa. Olen ensimmäistä kertaa ohjaajan assistenttina, joten meidän ohjaaja Ville Saukkonen opettaa mulle tätä työtä matkan varrella. Esimerkiksi alkuun tehtiin aikataulut hyvinkin yksityiskohtaisesti yhdessä, mutta tätä nykyä suunnitellaan yhdessä vain suuntaviivat ja mä teen niiden perusteella tarkan aikataulun.

Toinen mun tärkeimmistä tehtävistä on muistiinpanojen tekeminen. Kolminäytöksiseen oopperaan mahtuu hurjasti kohtauksia ja yhden päivän aikana ehditään ekallakin treeniviikolla rakentaa helposti lähemmäs kymmenen kohtausta. Luonnollisesti kukaan työryhmästä ei muista kaikkia yksityiskohtia ulkoa yhden tai kahden treenikerran jälkeen. Siispä mä kirjoitan partituuriini ylös kaiken mahdollisen: aseen laukaisut, lavasteiden asemoinnit, vesipiippuhenkoset ja ilonkiljahdukset.

Tämän lisäksi hoidan liudan muita juoksevia asioita ja lähettelen paljon viestejä tuotannon eri tahoille sekä tuuraan mahdollisesti puuttuvia näyttelijöitä ja olen silminä ja korvina treeneissä. Tuotannolliset tehtävät, jollaiseksi ohjaajan assistenttikin kai lasketaan, ovat aina olleet mulle aika rankkoja mutta jollain tapaa todella koukuttavia. Kaipa työn palkitsevuus on se porkkana: kun aikataulupalapeli toimii, harjoitukset rullaavat ja kaikkien on helppo työskennellä, voi todellakin olla tyytyväinen!

Harjoittelemme oopperaa joka arkipäivä 7 tuntia. Tuosta ajasta vain ohjaaja ja ohjaajan assistentti ovat koko ajan paikalla. Hullun hommaahan tämä on, mutta olen tehnyt teatteria ja musiikkia intohimoisesti kuta kuinkin koko ikäni, joten enpä oikeastaan voi kuvitella parempaa tapaa käyttää aikaani.

Siispä tervetuloa katsomoon huhtikuun lopussa. Näin tasokasta, kahjoa ja viihdyttävää oopperaa ette hetkeen näe, sen voin taata!


Inga Sauranen opiskelee Gradialla muusikoksi, toimii Xerxes-oopperassa ohjaajan assistenttina ja laulaa oopperan kuorossa.

Lisätietoa esityksistä löydät osoitteesta Musiikkikampus.fi/xerxes