Artikkelit

Tervehdys!

Olen Sweet Charity -musikaalin Carmen, siviilissä Satu Nyqvist, toisen vuoden laulupedagogiopiskelija Jamkilta. Minulla on aiempaa musikaalikokemusta sekä selkeästi ensemblen, että roolin tekemisestä, mutta tässä musikaaliproduktiossa pääsenkin sitten haastamaan itseäni lennokkaissa vaihdoissa useiden erilaisten hahmojen ja tilanteiden välillä. On äärimmäisen mielenkiintoista lähteä ujuttautumaan uuteen rooliin ja hahmoihin, josta teksti ei ainakaan tällä kertaa välttämättä anna kovin paljoa informaatiota. Kuitenkin kaikkea reagointia ja tapaa olla lavalla ohjaa hahmon tausta, temperamentti ja motiivit, jotka rakentuvat produktion aikana vuorovaikutuksessa muun työryhmän kanssa. Roolivaate, vastanäyttelijöiltä tulevat impulssit, ohjaajan neuvot ja kommentit, kohtausten tunnetilat, laulut, koreografiat ja tapa liikkua ovat kaikki osasia roolin henkiin herättämisessä. Omassa päässäni rakennan hahmon historian ja ajatusmaailman. Pääasiallinen roolihahmoni, tanssityttö Carmen, on ystävä musikaalin keskeisten henkilöiden kanssa, mutta pysyttelee tarkkailijana ja heittelee kyyniseltä kalskahtavia, joskin aivan hyvää tarkoittavia kommentteja. Mikä hänen elämässään on johtanut tähän paikkaan ja näiden ihmisten pariin?

Musikaalissa Fandangon tanssiravintolan tytöt vaikuttavat itsevarmoilta viimeisen päälle puunatuilta miestennielijöiltä, mutta heti kun asiakkaan silmä välttää, tulee esiin arkiminä huolineen ja haaveineen. Tämä kontrasti sekä meikin ja viehkon elehdinnän taakse kätketty elämän kipeys, kenties pettymys ja häpeä epäonnistuneista valinnoista sekä kuumeisen itsepintainen toivon kipinä paremmasta elämästä, ovat mielestäni musikaalin kiehtovinta tarttumapintaa. Tuoko prinssi valkealla ratsullaan sadunomaisen käänteen tanssitytön tuhkimotarinaan, vai onko parempi heittää haaveet, kovettaa sydämensä ja päättää vain pärjätä tässä kovassa maailmassa? Paikassa, jossa vuodet eivät välttämättä tuo viisautta ja onnellisia muistoja, vaan kasvavan kyynisyyden ja ahdistuksen oman parasta ennen -päiväyksen lähestymisestä. Toimeentulo riippuu siitä, kuinka hyvin onnistuu asiakkaiden silmää miellyttämään, mutta nuorempia ja kauniimpia kollegoita ilmaantuu samoille apajille harmillisen nopeaan tahtiin. Kilpailuasetelmasta huolimatta sama kova kohtalo lujittaa Fandangon väen ystävyyttä ja toisen onnesta osataan vielä iloita – enemmän tai vähemmän pitkin hampain.

Tällaisia, ja monia muita kiehtovia teemoja käsittelee Sweet Charity-musikaali Broadwayn tyyliin huikeiden musiikki- ja tanssinumeroiden, ja tietysti huumorin, siivittämänä. Tässä kohtaa harjoituskautta ollaan siinä pisteessä, että lihaksia särkee tanssipitoisten ja pitkien päivien jäljiltä, mutta kokonaisuus alkaa hahmottua ja se on kaiken vaivan arvoista! Voin kertoa, että kohtauksista voi bongata hulvattomia yksityiskohtia ja sivuhahmoja, jos on tarkkana. Ilo olla tässä spektaakkelissa mukana! Nähdään helmikuussa Siltasalissa!

Satu

Satu Nyqvist opiskelee JAMKissa musiikkipedagogiksi ja esittää Sweet Charity musikaalissa mm. Carmenin roolin.

 

Lisätietoa Sweet Charity -musikaalista