Artikkelit

Taikalamppu-konsertin työryhmä onnistuneen esityksen jälkeen. Kuva: Mia Kärkkäinen

Toteutimme 9.6.2023 lastenkonsertin osana uutta LystiKylä-festivaalia yhteistyönä Suomalaisen musiikkikampuksen ja Jyväskylä Sinfonian kanssa.

Konserttia valmensivat Jyväskylä Sinfonian Giacomo Angeli ja Gradia musiikin Tuija Kiviranta.

Työryhmän jäsenet ja esiintyjät:
Armas Moisio, rummut/lyömäsoittimet
Oskari Hanhijoki, kitara
Simo Hämäläinen, kitara
Elli Astikainen, koskettimet & taustalaulu
Anni Gustafsson, koskettimet & taustalaulu
Emmi Kakriainen, laulu & lyömäsoittimet
Toni Kerttula, laulu
Tyyne Penja, taustalaulu & lyömäsoittimet
Jani Koskela, sähköbasso
Tapio Paavilainen, trumpetti
Giacomo Angeli, alttosaksofoni / bändin valmentaja

Juha Valkama, kertoja/ freelance-näyttelijä
Rekvisiitta ja asut, Jyväskylän kaupunginteatteri
Äänet: Antti Vanhanen
Taustaprojisointi ja valot: Mikael Minkkinen

Tässä kerromme Gradian muusikko-opiskelijoiden ajatuksia Taikalamppu-kokonaisuuden valmistelusta.

Oskarin (kitara) fiilikset:

Ensimmäisiin treeneihin oli jännittävä tulla, sillä en ollut aiemmin ollut mukana musikaalissa enkä tiennyt mitä odottaa projektilta. Jännitys kuitenkin haihtui pois nopeasti, kun huomasin kuinka kannustava ja rento ilmapiiri oli treeneissä. Kaikki hoitivat oman osansa todella hienosti ja ammattimaisesti. Tämän takia treenit sujuivat todella jouhevasti ja keikalle menemistä ei tarvinnut jännittää bändin soittotaitojen osalta. Projektissa oli myös onneksi mukana Simo toisena kitaristina minun lisäksi, niin pystyimme yhdessä katsomaan kitaraosuuksia ja jakamaan kappaleita keskenämme.

Keikka itsessään meni sujuvasti ja olin todella tyytyväinen koko esitykseen.

Ainoastaan minua jäi harmittamaan, että jouduin palauttamaan hienot asusteet takaisin, sillä olihan ne äärettömän tyylikkäät.

Tonin (laulu) fiilikset:

Lähdin mukaan laulajaksi Taikalamppuun hyvin vähäisillä ennakkotiedoilla. Tiesin ainoastaan, että luvassa olisi lastenkonsertti, jossa tultaisiin esittämään itselleni ennalta tuttuja ja meneviä musikaalibiisejä. Muuta minun ei tarvinnutkaan tietää, päätös lähteä mukaan tähän seikkailuun oli nopea ja helppo. Koska en tiennyt ennalta paljoa, edessä olevalla matkalla olisi luvassa paljon tuntematonta aluetta, uusia ihmisiä, soveltamista ja tietysti myös yllätyksiä. Onneksi yllätykset olivat lähes kokonaan positiivisia: olimme saaneet kasaan aivan huippujengin!

Bändimme runko koostui Gradian muusikko-opiskelijoista, joiden joukossa oli itselleni tutumpia ja tuntemattomampia hahmoja. Kaikki osoittivat nopeasti taitavalla työskentelyllään ja oma-aloitteisuudellaan syyn sille, miksi olivat tulleet projektiin valituiksi. Heidän lisäkseen bändiämme vahvistamaan oli saapunut Jyväskylä Sinfonialta kolmen hengen osasto: saksofonisti Giacomo Angeli, trumpetisti Tapio Paavilainen ja basisti Jani Koskela. Uutena jyväskyläläisenä minulla ei ollut ennestään käsitystä heidän tasostaan, mutta heti ensimmäisissä treeneissä he osoittautuivat aivan loistaviksi muusikoiksi ja vielä mukavammiksi tyypeiksi! Tällaisella porukalla biisien treenaaminen oli uskomattoman rentoa ja vaivatonta, ja tuntui helpolta heitellä ideoita ja kysellä tarkentavia kysymyksiä. Esityksen lähestyessä tuli mukaamme vielä uutena muuttujana Jyväskylän Kaupunginteatteri.

Saimme heiltä lainaksi satumaiset (pun intended) esiintymisasut sekä näyttelijä Juha Valkaman, jonka rooli esityksessämme oli toimia tarinankertojana. Vaikka pääsimme harjoittelemaan esitystä Juhan kanssa vain kerran ennen varsinaista esitystä, onnistui hän taitavalla tarinankerronnallaan ja lavapreesenssillään sitomaan sadun ja musiikkinumeromme saumattomasti yhteen, ja samalla pitämään nuorta yleisöämme otteessaan.

Esityksemme tuntui olevan meidän esiintyjien mielestä varsinainen jymymenestys ja voin vain toivoa, että se tuntui samalta myös katsojistamme. Ilmassa oli myös toiveita siitä, että pääsisimme jatkamaan meistä kaikista aivan liian lyhyeltä tuntunutta yhden esityksen esityskautta vielä joskus myöhemmin. Joten ken tietää, ehkä taikalamppu palaa vielä?

Ellin (koskettimet ja taustalaulu) fiilikset:

Musikaalit on ihan parhaita! Niin myös tämäkin. Lapsille on aina kiva soittaa, kun ne reagoi ja elää mukana. Meillä oli ihan tosi ihana ja taitava porukka soittamassa ja tekemässä mukana, ja saatiin hieno konsertti.

Annin (koskettimet ja taustalaulu) fiilikset:  

Oli mukavaa päästä soittamaan ja vähän myös laulamaan Taikalamppu -konsertissa. Kuluneen vuoden aikana olen päässyt opintojen kautta soittamaan erilaisissa bändikokoonpanoissa. Silti yhdessä bändin kanssa soittaminen on itselle edelleen hyvin uutta ja jännää. Lähdin kuitenkin innoissani mukaan projektiin, mistä sain hienon kokemuksen ja opin paljon uutta.

Treeneihin oli aina kiva tulla eikä se jännittäminen lopulta haitannut yhtään. Projekti pistettiin käyntiin huhtikuussa ja jo heti ensimmäisistä treeneistä lähtien kappaleet kuulostivat hyviltä. Konserttipäivää edeltävässä kenraaliharjoituksessa tunnelma kuitenkin muuttui ihan täysin, kun mukaan tuli vielä lavasteet, asut, valaistus ja tarinan kertoja. Kun kenraaliharjoitus sujui mallikkaasti, pääsin lähtemään varsin rennoin fiiliksin varsinaiseen konserttiin. Oli mahtava kokemus, mikä antaa itselle lisää rohkeutta lähteä mukaan erilaisiin juttuihin jatkossakin. Lisäksi oli kiva jakaa kokemus yhdessä huipputyyppien kanssa.

Tyynen (taustalaulu ja perkussiot) fiilikset:

Tämä Taikalamppu-konsertti oli kyllä hieno kokemus! Olin mukana taustalauluissa sekä perkussioiden soittamisessa. Oli siistiä päästä olemaan osa orkesteria, jossa oli myös tyypillisempien bändisoittimien lisäksi puhallinsoittimia Jyväskylän Sinfoniasta. Kappaleet lähtivät lentoon oikein hyvin. Hyvän poppoon kanssa on mukava työstää tällaisia projekteja.

Simon (kitara) fiilikset:

Minua pyydettiin mukaan tähän projektiin sen jälkeen, kun olin ollut mukana Grease -musikaalikonsertissa. Lähdin heti epäröimättä mukaan. Projektia oli hauskaa tehdä ja oli hieno juttu, että saatiin tällainen yhteistyö Jyväskylä Sinfonian kanssa. Myös Jyväskylän kaupunginteatterilta lainatut asut olivat suorastaan eeppiset! Keikka meni hyvin ja lähden mielelläni mukaan tällaisiin projekteihin mukaan myös jatkossa.

Emmin (laulu ja perkussiot) fiilikset:

Ehdottomasti toivoisin lisää tällaisia yhteistyöprojekteja! Komppaan muiden ajatuksia siitä, että tätä oli todella kivaa tehdä. Ilmapiiri oli treeneissä ammattimainen, mutta samalla myös rento. Pääsin laulamaan musikaalibiisejä, joista yksi oli Jasminen ja Aladdinin legendaarinen duetto. Laulamisen lisäksi mm. sovitin alun perin kuorolle tarkoitettuja stemmoja muutamalle laulajalle, käänsin englanninkielisiä lauluja suomeksi ja soitin perkussioita. Ja bonuksena sain vielä pukeutuakin prinsessaksi.

Laadukasta kulttuuria lapsille ja perheille ei ole todellakaan liikaa. Hienoa että Gradian muusikko-opiskelijoiden kesken pääsimme nyt tekemään perheille tällaista elämystä. Yksi parhaista jutuista konsertissa oli lasten lumoutuneet katseet ja keskittyminen tarinaan. Taisi muutama laulaa välillä mukanakin.

Muutamia kuvia prosessista:

Loppuvaiheen treeneissä oli satukirja mukana, jota Toni pääsi lukemaan. Piti varmistaa, että välisoitot sopivat tarinan käänteiden vaatimiin tunnelmiin.

 

Muissa kuvissa harjoitusvaiheen ja valmiin esityksen tunnelmia.

Pukusovitusta kaupunginteatterilla