Uutiset

Jyväskylässä on korkeatasoista musiikin koulutusta ja tutkimusta. Miten Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä ammatillinen muusikon koulutus ja taiteen perusopetus musiikissa ja tanssissa voisivat tehdä enemmän yhteistyötä?

Ajatus Suomalaisesta musiikkikampuksesta syntyi 23.11.2000, kun Hannu Ikonen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta, Hannu Perälä Jyväskylän koulutuskuntayhtymästä ja Jukka Louhivuori Jyväskylän yliopistosta olivat lounaalla ravintola Vesilinnassa.

Tästä lähdettiin rakentamaan Suomalaista musiikkikampusta, josta on 20 vuodessa muodostunut Jyväskylään ainutlaatuinen musiikkikoulutuksen ja -tutkimuksen osaamiskeskittymä.

Yli 600 opiskelija ja 1000 taiteen harrastajaa

Suomalainen musiikkikampus on Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston yhteinen soveltavan taiteen, musiikin koulutuksen ja tutkimuksen yhteisö. Samat koulutusorganisaatiot muodostavat EduFutura Jyväskylän, joka luo opiskelijoille ristiinopiskelumahdollisuuksia EduFutura-oppilaitosten välillä.

Suomalaisen musiikkikampuksen laajennus valmistui vuoden 2021 alussa. Saman katon alla on nyt JAMKista ja Gradiasta noin 600 opiskelijaa, jotka voivat hyödyntää monipuolisesti oppilaitosten opintotarjontaa ja osallistua yhteisiin, työelämälähtöisiin tuotantoihin. Opiskelijoiden lisäksi Musiikkikampuksella kokoontuu suuri joukko musiikin ja tanssin harrastajia. Taiteen perusopetukseen osallistuu noin 1000 lasta ja nuorta.

Tiloja käyttävät myös Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksen musiikkikoulutus ja Schildtin lukion musiikkilinja. Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos toimii naapurissa Musica-rakennuksessa. Sen opiskelijat osallistuvat moniin yhteisiin Musiikkikampuksen toimintoihin.

”Nyt kun olemme yhteisissä tiloissa, pääsemme kehittämään soveltavan taiteen kehittämisyhteisöä aivan uudella otteella ja upeista lähtökohdista”, sanoo Suomalaisen musiikkikampuksen johtaja Hannu Ikonen.

Tuorein esimerkki monialaisesta yhteistyöstä on Suomalaisen musiikkikampuksen suurtuotanto Uponnut kaupunki. Kahden vuoden aikana tuotantoon osallistui yli 500 ammatillisen koulutuksen opiskelijaa, yli 100 korkeakouluopiskelijaa ja yli 500 taiteen harrastajaa taiteen perusopetuksen ryhmistä. Lisäksi tuotantoon kuului yhteistyö neljän eri alakoulun kanssa.

Ensi vuonna Musiikkikampuksen yhteistuotanto on barokkiooppera Xerxes. Suomalaisella musiikkikampuksella järjestetään vuosittain yli 300 tapahtumaa, livenä tai striimattuna. Gradian media-alan opiskelijat ovat mukana tuotannoissa.

Musiikkikampuksella 20-vuotisjuhlat; yhdessä olemme enemmän

Suomalaisen musiikkikampuksen 20-vuotisjuhlia vietettiin tiistaina 23. marraskuuta. Tätä juhlistettiin koko päivän ajan monipuolisella kattauksella, josta sai käsityksen, mitä Suomalainen musiikkikampus on nyt ja mihin se on kehittymässä.

Pääjuhlaan kokoontui Suomalaisen musiikkikampuksen toimijoita ja opiskelijoita vuosien varrelta.

EduFutura-johtoryhmän tervehdyksen toi rehtori Vesa Saarikoski Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Suomalainen musiikkikampus on yksi EduFuturan kärkialoista.

”Suomalaisella musiikkikampuksella tehdään vaikuttavaa yhteistyötä. Yhdessä olemme enemmän; sen voi hyvin todeta täällä Musiikkikampuksella”, Saarikoski sanoi.

Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildénin puheessa luotiin katsaus taiteen ja kulttuurin merkitykseen tulevaisuudenrakentajana. Myös hän näkee Suomalaisen musiikkikampuksen verkostona, jossa yhdistyy korkean osaamisen ja yhteistyön voima.

Musiikkikampuksella 20-vuotisjuhlat; soitinlahjoituksia ja stipendejä

Juhlassa jaettiin opiskelijoille stipendejä, joiden tuotto kertyi kesällä järjestetystä konsertista ja Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön lahjoituksesta. Stipendit saivat

  • Hanne Kivioja JAMK laulupedagogiikan opiskeluun
  • Tuomas Eronen JAMK musiikin ainejärjestöjen yhteistyön edistämiseen
  • Jaakko Antola JAMK konserttien toteuttamiseen Maj Lind -kilpailua varten
  • Melina Meriläinen JAMK Xerxes-oopperan kustannukseen
  • Monika Wolfmayr ja hänen tiiminsä Band Lab -toimintaan Gradia

Musiikkikampukselle on osoitettu myös soitinlahjoituksia. Pentti ja Irma Johansson ovat testamentanneet Musiikkikampuksen opiskelijoille pianon, viulun ja mandoliinin. Viulu lahjoitettiin JAMKin musiikkipedagogian opiskelija Linda Kämäräiselle. Mandoliini luovutettiin opiskelija Johanna Jeloselle Gradian Schildtin lukiosta. Piano on luovutettu jo aikaisemmin musiikkikasvatuksen opiskelija Antti Lipposelle Jyväskylän yliopistosta.

Musiikkikampuksen 20-vuotisjuhlien kuvakooste avoimista ovista, tietoiskuista ja pääjuhlasta

 

Musiikkikampuksen stipdendien ja soitinlahjoitusten saajat.
Suomalaisen musiikkikampuksen juhlassa jaettiin stipendejä ja soitinlahjoituksia. Kuvassa Monika Wolfmayr ja tiimi, Jaakko Antola, Tuomas Eronen, Johanna Jelonen ja Linda Kämäräinen.
Linda Kämäräinen ja Johanna Jelonen.
Linda Kämäräiselle lahjoitettiin viulu ja Schildtin lukion Johanna Jeloselle mandoliini. Soittimet oli saatu testamenttilahjoituksena.
Hannu Perälä, Jukka Louhivuori ja Hannu Ikonen,
Miten Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä ammatillinen muusikon koulutus ja taiteen perusopetus musiikissa ja tanssissa voisivat tehdä enemmän yhteistyötä? Tätä pohtivat Hannu Perälä (vas.), Jukka Louhivuori ja Hannu Ikonen 2000-luvun alussa – silloin syntyi ajatus Suomalaisesta musiikkikampuksesta.

 

Laulaja lavalla Siltasalissa.
Musiikkikampuksen laajennus mahdollisti uuden, upean ja modernin Siltasalin.
Petri Toiviainen
Professori Petri Toiviainen Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitokselta kertoi ensi vuonna aloittavasta Musiikin, mielen, kehon ja aivojen huippuyksiköstä. Se tutkii musiikkia multimodaalisena kokemuksena ja monipuolisena muutosvoimana läpi elämänkaaren.

 

Eveliina Stolp
Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkija Eveliina Stolp esitteli tutkimustaan Opettajien näkemyksiä oppilaiden musiikillisesta ja yleisestä toimijuudesta yhteismusisoinnissa.
Tyttö ja mies soittavat selloa.
Maija Andersen ja Kalle Kangas.
Tyttö laulaa ja toinen tyttö soittaa kanteletta.
Loviisa Viro ja Senni Pihlman.
Esiintyjiä Hannikaissalissa, huilunsoittoa, nokkahuilun ja viulun soittoa.
Eliisa Suni säestää, kun Sirpa Berg, Tereza Himmelová, Kaisla Yli-Antola soittavat.
Kipinät-kuoron laulajia
Kipinät-kuorosta koottu ryhmä Kaisa Halmemiehen johdolla toi tervehdyksen Suomalaiselle musiikkikampukselle.
Tanssiryhmä Solid
Gradian tanssin perusopetuksen produktioryhmä Solid.