Uutiset

Brasilialaiset pitkän linjan muusikot ja pedagogit vierailivat Musiikkikampuksella perjantaina 9. toukokuuta. Laulaja-musiikinopettaja Dani Bruder sekä multi-instrumentalisti Ricardo Sá Reston johdattivat opiskelijoita ja henkilökuntaa brasilialaisen musiikin maailmaan Suomalaisen musiikkikampuksen yhteisessä työpajassa Musican audioriossa. Dani ja Ricardo muodostavat yhdessä  yhtyeen nimeltä Duo Agreste.

Kolmen tunnin työpajassa tutustuttiin ensin Ricardon puheenvuorossa niin hänen itsensä kuin muun muassa häntä inspiroineen opettajansa Hermeto Pascoalin musiikilliseen lähestymistapaan ja filosofiaan. Ricardo puhui erityisesti intuition merkityksestä musiikin tekemisessä ja oppimisessa. Vaikka perusteet pitää osata onnistuakseen, tärkeintä ei ole teoreettinen tietämys ja osaaminen. Ricardon sanoin: ”If you can sing it, you can play it!” – jos osaat laulaa sen, osaat myös soittaa sen!

Esiin nousi myös, kuinka musiikin yhdessä tekemisessä isossa osassa on kuuntelu, ”art of listening”. Vasta kun kaikki soittajat aistivat genrestä riippumatta rytmin yhdessä, kappale alkaa elää. Musisointi on joukkuepeliä: aina mennään sinne, missä on tilaa ja asioiden tulee tapahtua suhteessa toisiinsa. Musiikin yhdessä tekemisen sosiaalinen ulottuvuus on tässä tärkeässä roolissa. Nämä ajatukset ovat musisoinnissa universaaleja, eivätkä rajoitu mihinkään tiettyyn musiikkityyliin: ”We have to look at music so that there is no boundaries”.

Ricardo Sá Reston pitämässä puheenvuoroaan Musican auditoriossa

Tästä universaalista ajatuksesta päästiin musisoinnin pariin: Ricardo ja Dani opettivat kansanlauluun perustuvan melodian ensin laittamalla osallistujat laulamaan. Ympärille alettiin rakentaa jazzahtavaa soittokudelmaa eri rytmikerroksineen ja -osineen korvakuulolta. Soittimina olivat piano, kitara, basso, rummut, viulu ja laulu ja improvisaatiolle löytyi myös omat kolonsa. Työpajan loppu sujahti nopeasti yhdessä soittaen ja laulaen ja kappale saatiinkin lopussa pariin otteeseen soitettua kokonaan. Kappaleen suomalainen nimi oli ”Kukon talo”.

Työpajan vetäjä Ricardo kertoi haluavansa opettaa asioita, joita olisi aikanaan itse halunnut tietää. Sen mukaisesti työpaja oli inspiroiva, yhteisöllinen sekä käytännönläheinen ja antoi paljon osallistujilleen, oli sitten kyseessä muusikko tai musiikkipedagogi, opiskelija tai opettaja.

Suomalainen musiikkikampus tarjoaa aktiivisesti opiskelijoilleen ja henkilökunnalleen erilaisia vierailevia työpajoja, luentoja, mestarikursseja sekä konsertteja laajalla tyylilaji- ja aiheskaalalla. Tällaiset sisällöt tuovat oman opetuksemme tueksi uusia näkökulmia ja syötteitä sekä edistävät jatkuvaa oppimista ja kehittymistä.

Teksti: Minja Niiranen
Kuvat: Vilma Eloranta