Uutiset

Kolmipäiväiset musiikkikasvatuspäivät järjestetään tänä vuonna Rovaniemellä 16.-18. marraskuuta. Päivät kokoavat yhteen musiikkikasvatusalan ammattilaisia, niin pedagogeja kuin tutkijoita, ja ohjelma koostuu kutsuluennoista, työpajoista, paneelikeskusteluista, tutkimus- ja oppimateriaaliesittelyistä sekä konserteista. Musiikkikasvatuspäivät järjestää Suomen musiikkikasvatusseura FiSME ry, jonka puheenjohtajana toimii Suomalaisen musiikkikampuksen professori Suvi Saarikallio Jyväskylän yliopistosta.

Musiikkikasvatuspäivät on alan päätapahtuma ja tärkeä niin uuden tutkimustiedon jakamisen kuin verkostoitumisen kannalta. Tämän vuoden teema on ”Kohtaamisia musiikkikasvatuksessa”. Tapahtuman sisällöissä näkyy ajankohtainen valtakunnallinen keskustelu, pedagoginen kehittäminen, paikallinen ulottuvuus sekä musiikki aikamme haasteisiin vastaajana.

Suomalaisen musiikkikampuksen johtaja, koulutuspäällikkö Jarmo Kivelä, pitää puheenvuoron Visio 2030 – Musiikki, koulutus ja hyvinvointi -yhteisellä tiellä? -paneelissa. Suomalaisen musiikkikasvatuksen visio 2030 vastaa yhteiskunta- ja koulutuspoliittisten rakenteellisten muutosten sekä näistä johtuvien säästötavoitteiden aiheuttamiin haasteisiin musiikkialan koulutuksessa. Suomalainen musiikkikoulutus on pitkään ollut kansainvälisesti arvostettu menestystarina ja tätä halutaan vaalia myös jatkossa alan yhteistyöllä. Kivelän puheenvuoro pyrkii vastaamaan kysymykseen, miten hyvinvointi on läsnä musiikin koulutuksessa esitellen case-tyyppisesti Suomalaisen musiikkikampuksen toimintaa.

Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen yliopistonopettaja Eveliina Stolp taas pitää työpajan tahdistumisesta. Yhdessä laulaminen, soittaminen ja tanssiminen johtaa tahdistumiseen niin musiikillisesti kuin sosiaalisesti. Tahdistumisen kokemuksen ytimessä ihmiset kokevat kuulumista, läsnäoloa ja turvaa, Työpajassa koetaan ja tarkastellaan tahdistumisen mahdollisuuksia ryhmän toimintana ja pedagogisena työvälineenä.

Jyväskylän kaupunki järjestää ensi viikon maanantaina lasten oikeuksien ja lastenmusiikin päivänä 20.11. FiSME ry:n kanssa yhteistyössä Jokainen on musiikkikasvattaja -seminaarin Jyväskylän kaupunginteatterissa. Jyväskylä on valittu vuoden 2024 lastenmusiikkipääkaupungiksi, mikä tulee näkymään myös Suomalaisen musiikkikampuksen toiminnassa ensi vuonna.