Artikkelit

Uusi projekti on alkanut. On aika muuttaa 200 sivua tekstiä ilmeillä, liikkeillä ja äänillä ilmaistavaksi aistien hedelmäsalaatiksi. Miten musikaalin suuri näyttelijäjoukko saa tämän hedelmäsalaatin maistumaan hyvältä. Ilman yhteisymmärrystähän joku saattaisi vaikka lisätä ananasta ja siinä sitten oltaisiin.

Huolimatta negatiivisesta näkökulmastani tiettyjä hedelmiä kohtaan koen, että yhteisymmärrys ja toisten tunteminen on näytelmän kannalta olennaista. Ennen kaikkea projektien alkuvaiheessa, kun näyttelijöiden tekstin ja hahmojen tuntemus on vielä alkutaipaleellaan, kohtausten harjoittelu on eräänlaista tutustumista. Tämä tutustuminen tuo lavalle turvaa, kun maailmaa ei tarvitsekaan kohdata yksin, vaan yhdessä muiden kanssa.

Tässä tutustumisessa auttavat myös alkulämmittelyt, tauot ja oikeastaan kaikki aika, jota ryhmän kanssa pääsee viettämään. Musikaalien hyvänä puolena pidän tanssi-ja lauluharjoituksia, jotka lisäävät tätä yhteistä aika ja antavat mahdollisuuden rakentaa hahmoja sekä teosta ilman itse hahmojen ja näytelmän tuomaa painoa. Tai ainakin itse keskityn ensin tansseissa itse tanssin oppimiseen ennen kuin ajattelen, kuinka hahmoni siihen liikkeeseen vaikuttaa. Sama toistuu laulujen kanssa.

Teatteri työntää näyttelijän usein epämukavuusalueelle. Tällöin on entistä tärkeämpää, että kuljetaan eräällä tavalla ”samaa tahtia” vastanäyttelijän kanssa. Harjoittelu on parempi aloittaa ensin turvallisesti ja kaikille sopivaan tahtiin ennenkö riisuu itseensä paljaaksi toisen edessä, kuvainnollisesti tietenkin? Tällöin myös nämä epämukavuusalueelle osuvat toiminnot tuntuvat turvallisilta ja tekemisestä jää hyvä maku.

Tavallaan olemme kaikki eräänlaisella juoksuradalla ja maaliviiva on näkyvissä matkan päässä. Mutta tarkoituksena ei ole olla siellä ensimmäisenä, vaan varmistaa että kaikki pääsevät perille. Sillä ensi-illan koittaessa se ei ole minun tai kenenkään muun yksittäisen henkilön maaliviiva. Se on yhteisen työmme lopputulos, joka on mahdollinen vain jokaisen osa-alueen ollessa ”samalla viivalla”.

Näihin sanoihin lopettelen tekstini ”Elämän Rytmin” soidessa taustalla. Tervetuloa.

Juuso

 

Sweet Charity -musikaalissa esiintyvä Juuso Porras opiskelee muusikoksi Suomalaisella musiikkikampuksella Gradian musiikkialalla.