Artikkelit

Hei kaikki!

Olemme Henna-Rosa ja Sara ja vastasimme yhdessä Samaan aikaan Jyväskylässä -kulttuurikierroksen suunnittelusta ja toteutuksesta. Kulttuurikierros on osa Uponnut kaupunki -produktiota ja kierroksen tarkoituksena on luoda taidehistoriallisen tutkimuksen kautta pohjaa isommalle produktiolle (taidehistorian opiskelijoita kun olemme). Kulttuurikierros sijoittuukin ajallisesti säveltäjälupaus Heikki Suolahden aikaan 1930-luvulla. Nuori säveltäjälupaus vaikutti ja otti vaikutteita Helsingin kulttuurielämästä, mutta mitä tapahtui samaan aikaan Jyväskylässä? No sen saa selville kiertämällä kierroksen!

Kulttuurikierroksen tekeminen on osa meidän kummankin maisterintutkielmaa, mikä toi projektin toteuttamiseen hieman lisämotivaatiota ja paineita. Gradun tekeminen ei tuntunut niin puuduttavalta, kun tutkimuksen tuloksena syntyi jotain konkreettista. Toisaalta koko ajan oli pidettävä mielessä oma gradu ja sen vaatimukset. Kumpikin meistä on aikaisemminkin ollut mukana toteuttamassa erilaisia projekteja, mutta nyt olimme ensimmäistä kertaa itse vastuussa kokonaisen projektin suunnittelusta ja toteutuksesta. Apua! Projektin toteuttaminen oli kuitenkin tulevan työuran kannalta loistava oppimiskokemus ja uusia taitoja tulikin opittua runsaasti. Varmasti kumpikaan meistä ei osannut projektin alussa täysin ennakoida kuinka paljon työtä projektin toteuttaminen lopulta vaatisi, eikä ongelmiltakaan aina vältytty.

Hieman siitä toteutuksesta

Kierroksen toteutus vaati tarkkaa suunnittelua ja paaaaaaljon tutkimustyötä. Jyväskylän 1930-luvun olojen ja kulttuurihistorian tutkiminen vei projektityöskentelystä selvästi eniten aikaa. Ensin meidän täytyi Jyväskylän paikallishistoriasta kertovan kirjallisuuden ja sanomalehtiaineiston avulla muodostaa yleiskuva kaupungin 1900-luvun alun oloista ja tapahtumista. Sen pohjalta valitsimme kierrokselle kymmenen kulttuurillisesti merkittävää rastikohdetta, joista jokaisen historiaan oli vielä erikseen perehdyttävä huolellisesti. Istumalihaksia ja kärsivällisyyttä siis vaadittiin!

Muistiinpanoja lattialla – pupu asettuu kirjan päälle.
Projektiassistentti avustamassa tutkimustyössä. Yhtäkään kirjaston kirjaa ei vahingoitettu kuvaa otettaessa!

Omat haasteensa kierroksen luomiselle toi keväällä puhjennut koronaepidemia. Koronarajoitusten takia mm. tutkimustyön tekeminen vaikeutui ja välillä oli usko koetuksella koko kierroksen toteutumisen suhteen. Myös yhteistyökuviot jouduttiin miettimään uusiksi. Esimerkiksi kierroksen rastitekstit oli aluksi suunniteltu tehtäväksi kirjemuotoon kirjallisuuden opiskelijan toimesta, mikä ei kuitenkaan toteutunut.  Jouduimmekin lopulta pistämään omat kirjoitustaitomme koetukselle. Lopputuloksena monta unetonta yötä, paljon harmaita hiuksia ja hieman arkipäiväisemmät rastitekstit kuin oli tarkoitus.

Työpisteen vieressä on korkea pino kirjoja.

Parvekkeen pöydällä avonainen kirja, muistiinpanolehtiö ja kynä.
Tutkimustyö vei paljon aikaa ja yksi jos toinenkin historiateos tuli käytyä läpi. Välillä koronakaranteenissa oli myös otettava luovuus käyttöön sopivien työskentelyolosuhteiden luomiseksi.

Yksi kierroksen ongelmakohdista oli fyysisten rastien (QR-koodien) paikoilleen asettelu. Siinä kun oli otettava huomioon monta asiaa. Ensinnäkin meidän oli rakennettava rastit niin, että ne kestäisivät ulkona sään armoilla koko syksyn ja talven. Toiseksi, oli mietittävä mihin rastit saadaan sijoitettua ja miten ne kiinnitetään. Pitkän sähköposti- ja soittorumban jälkeen kaikille rasteille saatiin kuitenkin hyvät paikat ja kiinnitysluvat. Ihmeellistä olikin huomata, miten innokkaasti kaikki rastikohteet lähtivät mukaan projektiin! Muutenkin meillä oli ilo työskennellä loistavien yhteistyökumppaneiden kanssa. Heidän avullaan saatiin mm. rasteihin elävyyttä ja kierrokselle näkyvyyttä.

Sara rakentelemassa kierroksen rasteja.

Rastin kyltti tekoprosessissa, pöydällä työkaluja ja materiaaleja.
Rastien rakentelua. Rastit oli suunniteltava niin, että ne kestäisivät mahdollisimman hyvin sään armoilla. Riittäisiköhän neljä kerrosta kontaktimuovia?

Rasti sidottuna ruosteiseen kylttiin ulkona.

TADAA! Rastit saatiin paikoilleen aikataulun mukaan syyskuun alussa 2020 ja kierros on kierrettävissä 9.8.2021 asti.

Mitä opimme?

Projektityöskentely haastoi meitä monella tavalla ja uusia asioita tuli opittua. Uusista taidoista tärkeimpiä on ehkä yhteistyökumppaneiden hankinta ja heidän kanssaan työskentely. Jälkeenpäin on helppo huomata, miten omaa työskentelyä ja ajankäyttöä olisi voinut parantaa, mutta se on vain merkki siitä, miten paljon kulttuurikierrosprojektin toteuttaminen on opettanut käytännön työskentelystä kulttuurialalla. Projekti olikin äärimmäisen arvokas oppimiskokemus näin opintojen loppupuolella oleville opiskelijoille ja voimme lämpimästä suositella monimuototutkimusta kaikille maisterintutkielmaansa aloitteleville opiskelijoille.

Terveisin Henna-Rosa ja Sara

Haluaisimme vielä kiittää yhteistyöstä Keski-Suomen museota, Visit Jyväskylää, naiskuoro Vappuja, Mieskuoro Sirkkoja, Puistokoulua sekä Gradian, Jyväskylän yliopiston ja Suomalaisen musiikkikampuksen väkeä. Erityiskiitokset Mikael Minkkiselle, jota ilman kierros ei olisi tullut valmiiksi, sekä tietysti kaikille rastikohteille!