Kuvanäkymä

Tervetuloa tutustumaan 1930-luvun Jyväskylään ja sen kulttuurielämään!

Kulttuurikävelyn rasteilla tuodaan esiin vanhan Jyväskylän arkkitehtuuria, musiikkia, teatteria, elokuvaa ja urheilua sekä muuta vapaa-ajan toimintaa. Kaikkiaan reitin pituus on kymmenen rastin mittainen.

Reitille kannattaa lähteä reippaassa ulkoiluhengessä, ja se sopii niin yksin kulkeville kuin pienessä ryhmässä kierrettäväksi. Kierros on tarkoitettu kaikille Jyväskylän historiasta ja kulttuurielämästä kiinnostuneille nuorille ja aikuisille. Koko kierrokseen kannattaa varata aikaa noin kaksi tuntia. Reitti on kierrettävissä Uponneen kaupungin ensi-iltaesitykseen asti helmikuussa 2021.

Ilmakuva Jyväskylän Kauppakadulta 1930-1939
Katunäkymä Kauppakadulta Kilpisenkadun suunnasta Arenaukiolle päin. Valokuvaaja tuntematon, 1930–1939, Keski-Suomen museo.

Vihje ensimmäiselle rastille

Koodin lukeminen onnistui, joten olet valmis matkaamaan ensimmäiselle rastille! Ensimmäinen rasti löytyy Jyväskylän yliopistolta, Seminaarinmäen kampukselta. QR-koodi löytyy O-rakennuksen viereltä, suuren kuusen varjosta.

Paina tästä, jos haluat nähdä rastin kartalla


Lisätietoja antaa mielellään

Mikael Minkkinen
Tuottaja, Suomalainen musiikkikampus
mikael.minkkinen@edufutura.fi
040 836 8912

Samaan aikaan Jyväskylässä on syntynyt osana kahden Jyväskylän yliopiston taidehistorian opiskelijan maisterintutkielmaa, ja Suomalainen musiikkikampus on tukenut reitin käytännön toteutusta. Rastien tekstit ovat opiskelijoiden kirjoittamia, käytettyjen kuvien ja audiovisuaalisten materiaalien lähteet on mainittu tekstien sisällä. Haluamme kiittää yhteistyöstä erityisesti Keski-Suomen musiikin edistämissäätiötä, Keski-Suomen museota, Visit Jyväskylää sekä naiskuoro Vappuja ja mieskuoro Sirkkoja.

Samaan aikaan Jyväskylässä on saanut nimensä Suomalaisen musiikkikampuksen ja Keski-Suomen musiikin edistämissäätiön Uponnut kaupunki -hankkeesta, joka nostaa esiin 16-vuotiaana menehtyneen säveltäjälahjakkuus Heikki Suolahden (1920–1936) tuotannon ja tutustuttaa ihmisiä 1930-luvun aikaan ja kulttuuriin. Heikki vaikutti eläessään Helsingissä ja otti vaikutteita sävellyksiinsä pääkaupungin 1930-luvun taiteellisesta ja kulttuurillisesta ilmapiiristä. Tällä kierroksella valotetaan sitä, millaista oli elämä Jyväskylässä ja miltä kaupungin kulttuurielämä tuohon aikaan näytti.