Artikkelit

Olipa kerran Heikki, joka oli hyvin lahjakas ja rohkea ja joka uskoi musiikkiin. Hän uskoi musiikkiin niin paljon, että voisi sanoa hänen kokeneen elämän musiikkina. Hänellä oli kutsumus säveltämiseen, nuoruuden eloisaa vapautta sekä luovaa rohkeutta.

Hän oli aivan tavallinen lapsi, joka kävi koulua. Ja jos hän ei ollut koulussa, hän keräsi postimerkkejä, kävi partiossa sekä konserteissa, kuunteli musiikkia – usein sävellyksen partituuria lukien. Vapaa-ajallaan hän kirjoitti tarinoita musiikin muotoon. Yksi näistä tarinoista oli baletti nimeltään Uponnut kaupunki.

Tuo lapsi oli Heikki Suolahti ja hän oli aivan oikeasti olemassa. Hän eli 1930-luvulla tavallista koulupojan elämää. Musiikki oli hänen elämänsä taianomainen mauste. Hän oli 15-vuotias hahmotellessaan Uponneen kaupungin sävellystä. Kun hän oli 16-vuotias, hän kuoli, ja Uponneen kaupungin sävellys unohtui ja upposi aikaan.

Uponneen kaupungin baletti uinui aikaan kadonneena ja unohdettuna kellarin uumenissa, arkistojen kätköissä, kunnes sattuma puuttui peliin. Eräänä erityisenä päivänä nuotit löydettiin ja päätettiin herättää 90-vuoden unesta. Heräsi idea saattaa baletti – tuo Uponneen kaupungin lyyrinen tanssi esitettävään muotoon.

Ihminen on kautta aikain kertonut tarinaa uponneesta kaupungista. Se mitä Heikki Suolahti tarkoitti

Uponneella kaupungilla, emme voi tietää, mutta on kiehtovaa ajatella häntä sävellystään kirjoittamassa, pohtia hänen elämäänsä sekä arvailla hänen ajatuksiaan Uponneesta kaupungista. Hänen sävellyksensä äärellä saamme myös mahdollisuuden kurkistaa menneisyyteen.

Uponneen kaupungin sävelet luovat aikojen välille sillan. Kaksi aikakautta ja niiden tietoisuudet kohtaavat. Uinuva aikaan uponnut baletti herää henkiin; avaa aikaikkunan sekä menneisyyteen että luovuuden ajattomaan aittaan. Yli ajan kantautuvat Uponneen kaupungin sävelet.

(teksti: Sari Maanhalla)

Sari Mäki-Penttilä (taiteilijanimeltään Sari Maanhalla) on Jyväskylän yliopiston luovan kirjoittamisen opiskelija. Kirjoitus avaa Uponneen kaupungin taustaa ja merkitystä tarinan muodossa.

Lue lisää Uponnut kaupunki –projektista